Gemeenschap der heiligen?

Sommigen vonden het maar een beetje plat. Om bij de kerk te willen horen “vanwege de mensen van wie ik houd”.  Als dat alles is! Een beetje met aardige mensen naar mooie verhalen luisteren…

Ik was op mijn beurt verbaasd, na mijn vorige blog. Wat is communicatie toch afhankelijk van interpretatie. Misschien is communicatie wel niet veel meer dan interpretatie en ontvangt de hoorder iets volstrekt anders dan de zender heeft bedoeld. Wie zal het zeggen.

De kerk is geen club van aardige mensen. Ook de gemeente die ik dien bestaat niet uit mensen met wie ik het getroffen heb. Ik heb het getroffen met mijn buren. Ik vind ze leuk vanaf de eerste dag. We zien elkaar regelmatig, praten op de stoep met elkaar en hebben belangstelling voor elkaars levens. Zo hebben de gemeenteleden het niet met elkaar getroffen. Ze zijn geen vrienden. Ze vinden elkaar niet buitensporig leuk. Ook niet niet-leuk, trouwens. Gewoon. Ze zijn mensen bij elkaar geschoold.

Sommigen zijn aanhangers van de PvdA, anderen zijn hun leven lang trouw aan het CDA, sommigen vinden Geert Wilders een geweldige man, anderen houden het bij de SP, er zijn er die vinden dat een christen met het millieu rekening moet houden, er zijn er die vinden dat de landbouw alle aandacht van de Kerk verdient. Sommigen vinden dat gelovigen de weg naar de hemel moeten kennen en die dienen te bewandelen. Anderen denken dat het in het geloof gaat om gerechtigheid op aarde. De een verdient veel, de ander heeft zijn baan verloren. Er zijn gezinnen met veel kinderen, er zijn echtparen die nooit kinderen hebben gekregen. Sommigen zijn lid van Christenen voor Israël, anderen zijn Vriend van Sabeel. Er is geen onderwerp waar iedereen het met elkaar over eens is. Nog niet over de kleur waarin de voordeur geschilderd zou moeten worden. Eigenlijk zijn we lastig voor elkaar.

In al deze verschillen zijn we toch op zoek, op zondag en door de week, naar wat waar is. Naar wat wijs is. We willen allemaal open gaan voor God. O ja, er zijn er ook onder ons die het hele concept ‘God’ nogal bedenkelijk vinden. En toch.

De verschillen worden niet weggemoffeld voor een ‘hoger doel’. Het is in de Kerk geen voetbalvereniging, hoe respektabel ook die is. Bij de voetbal wordt gevoetbald en praten we niet over politiek. Tenzij… we elkaar wel mogen. In de Kerk praten we over politiek. Omdat we de essentie zoeken van het bestaan. We praten, bidden en zingen. En alles wat ons leven uitmaakt komt voorbij. Liefde, lust, angst, hoop, verwachting, vreugde, opgewondenheid, dood, ziekte, lijden, geluk. En in alles luisteren we. Niet naar zomaar mooie verhalen, maar naar – zo hopen we- wat een stem zal blijken te zijn die ons aanspreekt.

In al die uren dat wij bij elkaar zijn, in deze uitzonderlijke setting van gebed, stilte en schriflezingen, gebeurt het wonder: we worden aan elkaar verbonden. Er groeit een liefde in ons. Voor elkaar. Ook voor elkaar. Mensen die mij van nature niet zo liggen, komen mij nabij. Hun verhaal verweeft zich met dat van mij. Ze kleuren mij, maken mij milder, mooier, meer een ander, meer mijzelf.

Toen iemand uit de gemeente stierf die in alles mijn tegenpool was geweest en die deed wat mij  tegen had gestaan, toen huilde ik. Ik miste hem. En mis hem nog. Op straat was ik hem voorbij gelopen. Als buurman had ik hem in zijn sop laten dobberen. Nu was hij mijn broeder geworden. Ik kon niet meer zonder hem.

Wie dat “een beetje oppervlakkig” vindt, is zich er nog nooit bewust van geworden hoe bijzonder dit is. Of hij- zeg ik in alle arrogante liefde- heeft er nog nooit echt een begin mee gemaakt. Met zich te openen voor de gemeenschap der heiligen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s