Dankdag.

Op enkele plaatsen schijnt het echt wat te wezen: dankdag. De winkels gaan dicht, de scholen hebben vrij – het leven staat heel even stil.  Hier niet. Hier draait alles gewoon door. De meesten zullen niet eens weten, dat deze woensdag voor sommigen net even anders is. Dankdag is op onze dorpen verschrompeld tot een uur binnen de kerk.2013dankdag 165

Toch vind ik het nog altijd een mooie dag. De mensen die niet thuis blijven, maar bij elkaar komen. De vrijheid van de kerkdienst: op zondag ‘hoef’ je al niet naar de kerk, maar op woensdagavond kom je al helemaal niet omdat het ‘moet’.  Je wilt hier nu zijn. Samen maak je een open plek, een doorbreking van het gewone. Je wandelt door een dicht begroeid bos. Het licht valt nauwelijks zichtbaar nog op de grond. Je komt in een open ruimte en ziet dat er veel en veel meer licht is dan je had beseft. Op dankdag maken we contact met wat ons draagt. Wat is de energie waarop wij gaan?

Verbluft blijf je achter na momenten, waarop iets doorbrak. Je rijdt naar huis: links en rechts van de weg strekken weilanden zich uit zo ver het ook maar reikt. Spreeuwen duiken vliegend op. Niet één of twee, maar duizend, drieduizend, vijfduizend. Ze vormen een wolk tegen de lucht, blazen zich op, krimpen ineen, vormen een trechter, draaien zich om en beginnen hun dans opnieuw. Zomaar boven jou. Je wordt opgenomen in een werkelijkheid, veel groter dan je had verwacht.

Dankdag wil je terugbrengen naar die ervaring. En hem bij je bewaren. Zodat je het leven zult omarmen, met alle kracht die in je is.

Het mooiste bewaart deze dag echter voor het moment waarop je weer naar huis loopt. “Wat met mensen die het niet zo met het leven hebben getroffen?”, denk je. “Waar moeten mensen voor danken die onrechtvaardig worden behandeld? Vluchtelingen? De honderdduizenden die vandaag niet te eten hadden?”

Stilstaan bij het leven brengt je dankbaarheid. En onrust. Beide stuwen je verder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s